Сабор политиколога „Устави у времену кризе: постјугословенска перспектива” (2014)

Сабор политиколога, традиционална научна конференција која се одржава на Факултету политичких наука, ове године је поред гостију из региона: Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније и Црне Горе окупио и стручњаке из Сједињених Америчких Држава и Швајцарске. Скуп су отворили проф. др Илија Вујачић, декан и проф. др Милан Подунавац, председник Удружења за политичке науке Србије.

Програм Сабора политиколога 2014

„Изузетно ми је драго што на овом скупу учествује више од тридесет колега политиколога. Персоналне везе које су се развијале међу нама добиле су институционалну форму кроз размену студената и наставника, захваљујући часопису ‘Политичке перспективе’ и научним конференцијама као што је ова. На тај начин наша сарадња се све више умрежава, увећава и продубљује, на велико задовољство свију нас. Сабор политиколога је озбиљан скуп који се бави темама актуелним за политикологе и проблемима који су заједнички свима нама из региона. А ко може да нас боље анализира, него што можемо сами себе”, сматра декан Вујачић.

Проф. др Милан Подунавац представља спиритус мовенс ове научне конференције. Он је истакао да је поносан на чињеницу да се Сабор политиколога из године у годину одржава на Факултету. „У наредна два дана разговараћрмо о теми која је предмет савремене политичке теорије. Такође, ово је шездесетогодишњица постојања нашег Удружења, тада Југословенског, у чијем оснивању је учествовао професор Јован Ђорђевић”, нагласио је он. Професор Подунавац је најавио и формрање регионалне мреже асоцијација политичких наука, које би требало да одухвате не само простор бивше Југославије, већ и шири регион. „Обавили смо низ консултација са колегама, а до следећег септембра требало би да буду завршене припреме за оснвачку конференцију – иницијативно језгро”, додао је он.

Организатори овогодишњег Сабора политиколога су Удружење за политичке науке и Факултет политичких наука, а финансијски је подржан од стране Фондације за отворено друштво, Србија и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.